غذای سالم و به عبارت بهتر تغذیه سالم یکی از مهمترین و شاید اساسی ترین راه دستیابی به سلامت جسم و روح است. تغذیه بر سلامت روان و عملکرد سلول های عصبی تاثیر گذار است. کمبود ویتامین ها و مواد معدنی با بیماری های روحی از جمله افسردگی، اضطراب، اختلالات شخصیت، اختلال دو قطبی، سایکوز، فوبیا، اختلال شناختی و مشکلات رفتاری ارتباط دارد. بنابراین داشتن یک رژیم غذایی مناسب که تامین کننده نیاز بدن به تمام مواد مغذی باشد در پیشگیری و بهبود بیماری های روانی تاثیر گذار است. در این مقاله با عنوان نقش تغذیه مناسب در سلامت روان به نکات مهم تغذیه ای مرتبط با سلامت روان خواهیم پرداخت.
داشتن یک رژیم غذایی مدیترانه ای (رژیم حاوی مقادیر زیاد میوه و سبزیجات، همراه با مصرف غلات سبوس دار، حبوبات، ماهی، غذاهای دریایی، مغزها، دانه ها، روغن زیتون و مصرف کم تر گوشت قرمز و شیرینی جات) باعث جلوگیری از کاهش عملکرد شناختی می شود. این نوع رژیم غذایی باعث تاخیر تخریب سلول های عصبی نیز می شود.
بله درست است، این دانههای خوش طعم و دوست داشتنی آرامش را به شما هدیه میدهند. دانههای آجیل دارای مقدار قابل توجهی زینک، ویتامین B و سلنیوم بوده که برای مقابله با استرس و دلشوره و حتی پیشگیری از آن بسیار موثر است.
مصرف کورکومین موجود در زردچوبه از سلول های عصبی محافظت کرده و منجر به کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و پارکینسون می شود و در درمان افسردگی مفید است.
بروز برخی مشکلات عصبی به دلیل کمبود وجود امگا 3 در افراد است، که میتوان به اختلال دو قطبی، بیماری اوتیسم، افسردگیهای شدید و همینطور افسردگیهای دوره بارداری اشاره کرد. توصیه میشود به مقدار کافی ماهی و میگو، تخم کدو و تخم کتان را در برنامه غذایی خود بگنجانید. به طور کلی منبع امگا3 در برخی گیاهان و همچنین روغنهای آفتابگردان، دانه کتان، گردو، فندق و کنجد وجود دارد. ماهی آزاد، قزل آلا و شاه ماهی دارای مقادیر زیادی امگا3 میباشد.
بهترین میوه برای آرامش و مقابله با استرس گیلاس میباشد. موز میوهایست که همانند نرمیاش روح را نرم کرده و به یک خوردنی ضد استرس مشهور است. آواکادو علاوه بر اینکه ضد چاقی است، با داشتن آنتی اکسیدانها جهت سلامت روان و کاهش استرس توصیه میگردد. هرجا از خوردنیهای مفید صحبت باشد نام بلوبری و انواع توتهای جنگلی هم برده شده است؛ این خوردنیهای خوش طعم حس شادابی و سرزندگی را به ما میبخشند.
مصرف پیاز، زنجبیل، زردچوبه، پونه، رزماری، سیر، سیب، آلبالو، شکلات تلخ، انگور، آب انگور، پرتقال، گریپ فروت و چای (سفید، سبز، سیاه) تاثیر مثبت بر سلامت مغز دارند.
از خوردن زیاد شیرینی ها، چیپس، نمك، تخمه، غذاهای چرب و انواع نوشیدنیهای گازدار خود داری کنید زیرا اجازه نمیدهند شما خواب راحتی داشته باشید.
در ساعات مطالعه از خوردن ماست ترش و دوغ ترش بپرهیزید و خوردن روزانه شیر و همچنین ماست شیرین را فراموش نكنید.
سالاد، نان و پنیر و گردو استفاده کنید تا قند خون در حالت تعادل باشد.
زرده تخم مرغ، ماهی، گوجه فرنگی و بادام زمینی نیز مواد خوبی برای افزایش توان یادگیری به شمار می آیند و برای سلامت روان تاثیرگذارند.
مصرف ماست، شیر، ماهی، گردو، موز، خرما و انجیر، به دلیل داشتن اسید آمینه ضروری است و باعث آرامش میشود.
مواد غذایی دارای ویتامین های گروه b چون شیر، لبنیات، دوغ، آبمیوه و سبزی به طور موثری استرس را کاهش می دهند.