امروزه، تحقيقات علمي بسياري نشان داده است، که ورزش علاوه بر اينکه ابزار ارزشمندي براي سلامتي جسماني است، رابطه نزديکي با سلامتي رواني و به ويژه پيشگيري از بروز ناهنجاريهاي رواني دارد.
ورزشکاران معمولاً نسبت به افراد کمتحرک، اضطراب و افسردگي کمتري احساس ميکنند. (هاگس، 1984) و هانس سليه ميگويد: «ورزش اعصاب را در برابر هيجان و استرس مقاوم ميکند.» در تحليلي که روي تعداد زيادي از تحقيقات که تأثير ورزش بر خصيصههاي شخصيتي و اضطراب را بررسي کرده بودند انجام گرفت، مشخص شد که ورزش در درمان افسردگيهاي مزمن و حاد تأثير متعادل کنندهاي دارد و بيشترين ميزان کاهش استرس، افرادي را شامل شد که به درمان کلينيکي نياز داشتند.(نورث، 1990؛ موتريو استيونز1994) مطالعات ديگر، حاکي از اثرات مشابه ورزش بر حالات روحي در شرايطي خاصتر ميباشد. مثلاً مادلين تأثير حذف ورزش را روي ده داوطلب که 6 تا 7 روز در هفته روزانه 45 دقيقه ورزش ميکردند، برررسي کرد. به اين ترتيب که آنها پس از يک روز تمرين سه روز استراحت ميکردند و روز پنجم تمرين را از سر ميگرفتند. کم کردن و حذف ورزش با عوارضي چون افزايش اختلال درخودسنجي، اضطراب، تنش، افسردگي، سردرگمي و کاهش توان افراد همراه بود. اين تأثيرات زماني که تمرين از سرگرفته ميشد، درست بر عکس بود.
فعالیت ورزشی خصوصا ورزش های هوازی که به طور مستمر و مداوم انجام میگیرد ، به کاهش اختلالات عصبی و عاطفی کمک می نماید و از بروز بسیاری از اختلالات و بیماریهای روانی پیشگیری کرده و بسیاری از عوارض آنها را کاهش می دهد.
ورزش یکی از جدیدترین رویکردها به درمان مشکلات روانی به خصوص اضطراب و افسردگی است، ورزش های آرامش بخش که روی نفس کشیدن تمرکز می کند مانند یوگا برای رفع اضطراب مفید است، افرادی که ورزش می کنند نسبت به دیگران ۲۵درصد کمتر دچار اضطراب می شوند.
ورزش علاوه بر این که باعث بهبود خلق و خوی می شود، بر کاهش خشم و احساسات منفی نیز اثر می گذارد همچنین از طریق ورزش می توانید با استرس و افسردگی کنار بیایید و اعتماد به نفستان را بالا ببرید، ۲۰ تا ۳۰ دقیقه فعالیت ورزشی در کاهش استرس بسیار موثر می باشد.
ثابت شده است که ورزش و فعالیت بدنی موجب تغییرات مثبت شخصیتی (به صورت پیداش دیدی مثبت تر نسبت به زندگی) در افراد شود.
تنش عصبی، خستگی، آشفتگی و… متعاقب فعالیت های بدنی کاهش و در مقابل نیروی ذهنی افزایش می یابد.
به طور کلی می توان گفت ورزش در کلیه اجزای جسم و ذهن همچنین کلیه ی مراحل زندگی انسان تأثیر غیرقابل انکار و به سزایی دارد.