مددکاری حرفهای، مبتنی بر علم، هنر، مهارت و هدف تعریف میشود که در آن مددکار کمک میکند که مددجو (یک فرد یا گروه یا جامعه) مشکل خود را شناخته و به تواناییهای خود پی ببرد و با استفاده از منابع و امکانات موجود در جهت حل مشکل خود بر آید. در واقع مددکاری اجتماعی عبارت از مجموعهای متشکل از تدابیر و روانشناسی مشاوره و فعالیتهای حرفهای است که در قالب نهادها، سازمانها و موسسات رفاهی توانبخشی، اجتماعی، فرهنگی و تربیتی عرضه میشود تا با ایجاد تغییر و دگرگونی مناسب در شرایط مادی و معنوی افراد و قشرها جامعه زمینه بهزیستی رشد و تعالی آنها را فراهم آورد.
افرادی که در دوره کارشناسی مددکاری را بگذرانند قادر خواهند بود با بهرهگیری از فعالیتهای حرفهای – تخصصی در سه زمینه زیر خدمات خود را به جامعه عرضه نمایند.
1- مددکاری فردی
ارائه خدمات حرفهای به افراد و خانوادهها تا روابط اجتماعی سالمتر و موثرتری را دارا شده و قادر شوند با بهرهگیری از استعدادها توانمندیها، امکانات درونی و بیرونی خود و جامعه به حداکثر رشد مادی و تعالی معنوی و رضامندی حاصل از آن دست یافته و به صورت مستقل و خودکفا و با کارایی بیشتر به زندگی خویش ادامه دهند.
2 – مددکاری جامعه ای
توسعه و تعمیم خدمات مددکاری اجتماعی در جوامع مختلف به منظور تأمین نیازهای اجتماعی، فرهنگی رفاهی از طریق بسیج نیروها و جلب مشارکتهای عمومی و بهرهگیری از استعدادها و نیروهای موجود جامعه.
3 – مددکاری گروهی
ارائه خدمات مددکاری گروهی به افراد به منظور رشد استعدادها ظرفیت ها و قابلیت ها با بهرهگیری از روابط و فعل و انفعالات گروهی است تا اعضاء قادر شوند بر مسائل و مشکلات خود فائق آمده و بنحو مطلوب تری از عهده وظایف و مسئولیتهای فردی و اجتماعی برآیند.
بخشی از وظایف مددکار در مرکز بستری و درمان بیماران اعصاب و روان مهرآفرین